Radarska slika padavin

Je radarska slika padavin zanesljiva?

Radarska slika padavin je zanesljiva in bolj natančna kot sama vremenska napoved. Preko interaktivnega zemljevida se vsakih nekaj ur posodabljajo podatki in spreminjajo glede na realno stanje vremena. Omenjeni interaktivni zemljevid pa nato s pomočjo animacije prikazuje ali se bodo padavine pojavljale, v kateri smeri se pomikajo, kako intenzivne bodo in podobno. Glede na prikazano lahko nato tudi približno izračunamo čas samega pričetka padavin.

Radarska slika padavin ne predstavlja golega zemljevida Slovenije ampak gre za neke vrste animacijsko vremensko napoved v sliki. Podatke o aktualnih padavinah pridobi center za obveščanje preko vremenskega radarja, ki se nahaja v Posavju, natančneje na Lisci pri Sevnici in sproti meri padavine nad celotno Slovenijo ter njeno bližnjo okolico. Kot že omenjeno, gre za animacijsko sliko, katera s pomočjo računalniških programov, prikazuje jakost in razporeditev padavin na vsakih 10 minut merjenega časa. Čas v katerem se podajajo omenjene meritve, je univerzalen koordinatni čas (UTC), zaradi česar čas v Sloveniji pozimi večji za eno uro, poleti pa za dve, da dobimo realno stanje. Zgoraj omejena jakost padavin pa je razporejena v štiri barvne razrede, legendo za njih pa najdete od zemljevidom.

  • LOW (šibka jakost)
  • MED (zmerna jakost)
  • HGH (močna jakost)
  • EXT (ekstremna jakost z možnostjo toče)

Radarska slika padavin je natančna, zato je redno spremljanje le te, še toliko bolj priporočljivo. Najbolje je, da si dnevno vzamete toliko časa, da pregledate vse podrobnosti vremenu – torej vremensko napoved, opozorila in ne nazadnje tudi aktualno radarsko sliko padavin.

Comments are closed.