Napovedovanje vremena

Vreme je, tako kot mnogi drugi naravni pojavi, precej nepredvidljivo. Nikoli ne moremo točno vedeti, kdaj nas bo presenetila kakšna dežna ploha ali snežni metež v zimskih dneh, lahko pa se zgodi, da nam je še pozimi prijetno toplo, česar od zimskih mesecev seveda ne moremo pričakovati. Res pa je, da lahko vreme do neke stopnje zanesljivo napovedujemo, kar nam precej olajša načrtovanje kakšnih aktivnosti in podobno. Vreme

Z opazovanjem ozračja na Zemlji smo ugotovili, da lahko z večjo ali manjšo natančnostjo določimo področja, kjer so vremenske spremembe in pojavi podobni, ta področja so različna podnebja. Znotraj posameznih podnebij lahko vreme napovemo z neko grobo natančnostjo, ki na splošno drži, na primer da bo zima hladnejša od poletja, da bo spomladi deževalo in podobno. Ne moremo pa natančno ugotoviti, kakšno bo spreminjanje vremena v posameznem mesecu, tednu ali dnevu, kar lahko le ugibamo glede na pretekle izkušnje ali pa napovemo z opazovanjem nekaterih dejavnikov, ki vplivajo na spremembe vremena.

Z napovedovanjem vremena se ukvarjajo meteorologi, ki pozorno spremljajo dogajanje v zemeljskem ozračju. Predvsem so pozorni na nekatere dejavnike, ki v veliki meri povzročajo spremembe vremena, med temi so na primer temperatura zraka, zračni tlak, spremembe vetrov in podobno. S pozornim opazovanjem teh dejavnikov lahko vreme napovemo dovolj zanesljivo za nekaj dni v prihodnost, kar nam seveda precej olajša načrtovanje kakršnih koli dogodkov, poleg tega lahko predvidimo, kako bo vreme vplivalo na nas, če smo vremensko občutljivi. Zavedati pa se moramo, da nobena vremenska napoved ni povsem točna, zato je treba sprejeti možnost, da nas bo presenetila kakšna nenapovedana sprememba vremena.

Tagged: , ,

Comments are closed.