Sinergija človeka in vremena

Človek in naravaVreme že od vsega začetka sveta in življenja na Zemlji kroji usodo živih bitij na planetu. V tem pogledu vreme pomeni dogajanje in spremembe v zemeljski atmosferi, ki se odraža v pojavih na površju zemlje, pa tudi v višjih plasteh, ki pa na nas bolj malo vplivajo. Od takšnih in drugačnih vremenskih pojavov so odvisna skoraj vsa živa bitja, v veliki meri torej tudi človek, zato ni čudno, da opazovanje in napovedovanje vremena sega dolgo nazaj v človeško zgodovino. Prvi resni znanstveni poskusi so bili sicer zabeleženi v starodavni Indiji nekaj stoletij pred začetkom našega štetja.

Takrat so preučevali predvsem oblake in skušali napovedati deževna in sušna obdobja. Nato so skozi stoletja na različnih območjih po vsem svetu opazovali očitne vremenske pojave in jih skušali pojasnjevati na čim bolj znanstven in preverljiv način, da bi lahko vreme tudi napovedovali. Večji napredek pa je sledil šele z razvojem znanosti in sodobnejše tehnologije v osemnajstem stoletju, od takrat naprej pa je vreme postajalo vse bolj predvidljivo in razumljivo.

Danes znajo meteorologi z veliko stopnjo verjetnosti napovedati vremenske spremembe za nekaj dni v prihodnost, kar se je nekoč zdelo kot znanstvena fantastika. Nekatere vremenske pojave znamo tudi obvladovati, saj poznamo razna sredstva in ukrepe proti toči ali megli, prav tako je znan proces nastajanja oblakov, strel, neviht in podobno. Tak napredek v znanosti o vremenu nam danes omogoča, da nas vremenske nevšečnosti le še redko presenetijo, vsekakor pa ne v takšnem obsegu, kot so naše daljne prednike. Na večja deževja ali sušna obdobja smo pravočasno opozorjeni, tako da se nanje lahko pripravimo, vse to zahvaljujoč raziskovanju vremena in vremenskih pojavov v preteklosti.

Tagged: , , ,

Comments are closed.