Vreme v aprilu

Ob terminu muhast mesec vsi takoj vemo, katerega imamo v mislih. April, mesec muhastega vremena, nalivov, sonca, snega, dežja, mavric, megle, vetrov. Skratka vsega po malo. V Sloveniji se na neki način ta mesec spremenimo v Britance in hiše ne zapuščamo brez dežnika v rokah, saj se vreme lahko spremeni hitreje od pričakovanega.

Da je vreme aprila muhasto dokazujejo tudi statistični podatki. Na letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani smo od leta 1974 do danes imeli v aprilu zanimivo vreme. Povprečna najvišja dnevna temperatura se je gibala od 12 do 17 stopinj Celzija, povprečna najnižja pa od 1 stopinje do slabih 8. Podatki pričajo, da so v aprilu temperature prisotne v vseh temperaturnih pasovih, od mrzlih, do srednjih in tudi toplih. Aprila se tudi podaljšuje dolžina dneva, od prvega do zadnjega aprila za kar 1 uro in 14 minut. Oblačnost je skozi cel mesec na visoki ravni, približno 80 odstotkov. Naslednji podatek pa potrjuje muhasto vreme v aprilu.

Aprilske padavine

Možnost da v aprilu vidimo padavine v katerikoli obliki, je kar 48 odstotna. Kar teoretično pomeni, da vidimo dež vsak drug dan. Kar v 44 % je to blago deževanje, pojavljajo pa se tudi druge oblike padavin, od močnejših deževij pa tudi sneženje. Sneženje je sicer v zadnje pol stoletja bilo zelo poredko, beležijo 11 % možnost sneženja v začetku aprila in skromnih 2 % proti koncu. Tudi veter je prisoten v aprilu, povprečno piha z slabimi 20 kilometri na uro. April je res muhast, tudi statistika priča na prisotnost vseh vremenskih pojavov v slabem mesecu dni. Aprila torej brez dežnika nikamor, najlepše pa je to, da slabemu aprilskemu vremenu sledijo topli in sončni pomladno poletni dnevi.

Tagged: , ,

Comments are closed.