Zares ekstremni vremenski rekordi

Pozimi nam preostaneta le dve možnosti – ali se zavijemo v toplo odejo in ostanemo doma ob radiatorju ali ognjišču, ali pa si nadenemo nekaj plasti toplih oblačil, vzamemo kapo, šal in rokavice, ter se odpravimo v mrzlo zimo. Vreme nam pogosto prav nič ne prizanaša, kar je še posebej opazno pozimi, sploh takrat, ko je treba navsezgodaj zjutraj z avta spraviti novozapadli sneg. Če pa vreme malo podrobneje preučimo bomo ugotovili, da bi bilo lahko še slabše. Veliko slabše.

Najbolj mrzlo jutro je bilo v Sloveniji zabeleženo dne 13. 1. 1968, ko so na Babnem Polju izmerili -34,5°C, kar je za naše razmere zelo mrzlo. Že v evropskem merilu pa naš rekord ni omembe vreden dosežek – najnižja izmerjena temperatura v Evropi meri -58,1°C, v primerjavi s svetovnim rekordom -89,2°C pa je Slovenija pozimi celo topla. Ob misli na Antarktiko in njeno povprečno letno temperaturo -57°C nas kar zazebe, četudi smo prislonjeni ob topel radiator. Kot da svetovni rekord še ni dovolj, pa si bomo drznili omeniti še absolutni temperaturni ekstrem: planetarna meglica »Bumerang« velja za najhladnejši kraj v vesolju, saj je temperatura tam le za Kelvinovo stopinjo višja od absolutne ničle, kar v nam bolj znani enoti pomeni -272,15°C! Naenkrat se zimskih 15°C pod ničlo ne sliši prav nič hudega, kajne?

Čeprav nas na Zemlji vreme ne more presenetiti s tako velikimi ekstremi kot drugje v vesolju, nam jo še vedno lahko zagode kakšna ploha ali snežinka takrat, ko tega ne pričakujemo. Zato je potrebno spremljati vreme in napovedi, ter se tako primerno pripraviti na nizke temperature in vremenske spremembe, ki spremljajo zimo.

Tagged: , ,

Comments are closed.