Vremenska napoved za turiste

Vremenska postaja z radarjem, Lisca nad Sevnico.

Vremenska postaja z radarjem, Lisca nad Sevnico. (Photo credit: Wikipedia)

Turizem je pogosto v veliki meri odvisen od vremena, pogosto lahko daljše deževno ali sušno obdobje celo popolnoma ohromi kakšno turistično destinacijo. Prav zato je vremenska napoved ključnega pomena za turiste, kamorkoli se že odpravljajo. Vseeno pa običajna vremenska napoved včasih ne zadošča, zato morajo turisti paziti na nekaj podrobnosti, ki zagotovijo miren in prijeten oddih.

Vremenska napoved mora veljati za kraj, kjer bomo dejansko preživeli svoj dopust. Pri tem je predvsem pomembno to, da slučajno ne upoštevamo vremenske napovedi za letališče kar kot napoved za bližnje mesto. V večini primerov so letališča vsaj nekaj deset kilometrov oddaljena od mest, h katerim spadajo, zato tudi vremenska napoved ni vedno zanesljiva. Že v vreme Ljubljana lahko opazimo težave – ljubljansko letališče leži le kakšnih 20 kilometrov iz mesta, pa se vreme včasih že razlikuje. Ljubljanska megla ne sega do Brnika, pa tudi kakšne nevihte in plohe so pogosto omejene le na manjše področje in jih napoved za Gorenjsko ne bi omenjala. V drugih mestih so letališča pogosto še bolj oddaljena, tako da je razlika še bolj očitna. Poleg tega so vremenske razmere v drugih delih sveta lahko precej drugačne od tistih, katerih smo vajeni. Ponekod se vreme izredno hitro spreminja, zato moramo to upoštevati tudi pri spremljanju vremenske napovedi.

Da bi si zagotovili kar najbolj prijeten in miren oddih je treba torej spremljati pravo vremensko napoved. To nam ne bo predstavljalo prav nobene težave, če bomo pozorni na nekaj omenjenih podrobnosti, ki lahko povzročijo nesporazume, če jih ne upoštevamo. V vsakem primeru pa se pred odhodom na dopust pripravimo na vse možne vremenske nevšečnosti in tako poskrbimo, da nas ne more presenetiti niti napačna vremenska napoved.

Enhanced by Zemanta

Tagged: , ,

Comments are closed.