Zakaj vremenska napoved včasih ne drži?

Zagotovo tudi večino izmed vas zanima vremenska napoved. Od vremena je namreč odvisno, kako toplo se bomo naslednji dan oblekli. Prav tako je vreme smiselno spremljati pred potovanji ter počitnicami, saj lahko le tako vemo, kaj moramo spakirati v kovček. A največja težava nastane, ko se napoved ne sklada z realnostjo. Se vam je že kdaj zgodilo, da ste dežnik pustili doma, ker so vremenarji napovedali jasno in toplo vreme, nato pa se je sredi popoldneva ulilo kot iz škafa? Poglejmo, kaj je vzrok, da včasih vremenoslovci usekajo popolnoma mimo.

Vremenoslovec ga včasih tudi kiksne 🙂

Pogosto napako naredimo kar sami, ko, namesto da bi preverili napoved za posamezen kraj, preverimo splošno vremensko napoved za posamezno regijo ali celo državo. Zavedati se moramo, da lahko kraje znotraj regije ločujejo hribi ali gore, ki predstavljajo oviro za oblake, to pa pomeni, da vreme na eni strani prepreke pogosto ne bo enako kot na drugi. Zato moramo vedno preveriti napoved vremena za posamezen kraj, saj bomo le tako dobili najboljše in najnatančnejše podatke o vremenu.

Druga napaka, ki jo velikokrat storimo, pa je, da na začetku tedna preverimo napoved za celoten teden, nato pa to sliko obdržimo v glavi. Vedeti moramo, da je vreme zelo kompleksno, saj nanj vpliva veliko faktorjev. Zaradi tega se lahko vremenska napoved iz dneva v dan spreminja, naša naloga pa je, da jo redno spremljamo. Predvsem poleti so te spremembe zelo hitre in jih je skoraj nemogoče napovedati dan vnaprej. Čeprav se vremenoslovci trudijo, da bi za nas izdelali kar najboljše napovedi, se včasih zgodi, da jim to ne uspe.

Tagged: ,

Comments are closed.